DOLAR 32,3959 0.08%
EURO 34,8297 -0.01%
ALTIN 2.395,73-0,03
BITCOIN 19370074,16%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Her 10 Kadından 6’sında Görülen Miyomlar Gebe Kalmayı ve Sağlıklı Gebeliği Tehdit Ediyor: Uzmanlar Uyarıyor”
  • Cine5 Haber
  • Yaşam
  • KADIN
  • “Her 10 Kadından 6’sında Görülen Miyomlar Gebe Kalmayı ve Sağlıklı Gebeliği Tehdit Ediyor: Uzmanlar Uyarıyor”
141 okunma

“Her 10 Kadından 6’sında Görülen Miyomlar Gebe Kalmayı ve Sağlıklı Gebeliği Tehdit Ediyor: Uzmanlar Uyarıyor”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz, belirti vermeyebilen ve düşüklere yol açabilen miyomların önemine dikkat çekiyor. Özellikle 30-45 yaş arasındaki kadınları etkileyen bu durum, düzenli jinekolojik muayenelerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

ABONE OL
Haziran 21, 2023 13:43
“Her 10 Kadından 6’sında Görülen Miyomlar Gebe Kalmayı ve Sağlıklı Gebeliği Tehdit Ediyor: Uzmanlar Uyarıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz, anne olmayı engelleyebilen ve düşüklere yol açabilen miyomların belirti vermeyebileceğini belirtiyor.”

Kadın sağlığını tehdit eden miyomlar, çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor ve çoğu zaman yalnızca jinekolojik muayene sırasında fark edilebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz, halk arasında “iyi huylu ur” olarak bilinen miyomların her 10 kadından 6’sında görüldüğüne dikkat çekiyor. Miyomların gebe kalmayı engelleyebileceğini ve düşüklere yol açabileceğini belirten Dr. Gündüz, bu konuda kadınları bilgilendiriyor ve düzenli jinekolojik muayenelere gitmeleri konusunda uyarıyor.

Dr. Gündüz, miyomların çoğunlukla belirti vermediğini, ancak bazı durumlarda şişkinlik, kabızlık, kanama fazlalığı, sistit, infertilite (kısırlık), düşük yapma ve erken doğum gibi belirtiler verebileceğini belirtiyor. Miyomların çoğunlukla 30-45 yaş aralığındaki kadınlarda görüldüğünü ve belirti vermedikleri için birçok kadının miyom olduğunu bile bilmeden yaşamlarını sürdürebileceğini ifade ediyor.

Özellikle gebelik sırasında büyüyen miyomların, vücudun hormon sisteminden etkilendiği için menopoz sonrası dönemde genellikle küçülme eğiliminde olduğunu ekliyor Dr. Gündüz. Miyomların çoğunlukla jinekolog kontrolü sırasında fark edildiğini belirterek, düzenli muayenelerin önemine vurgu yapıyor. Dr. Gündüz, kesin tanı konulabilmesi için hastanın öyküsünün öğrenilmesi ve fizik muayene yapılması gerektiğini, ayrıca yüksek çözünürlüklü ultrason teknolojisi sayesinde mercimek büyüklüğündeki miyomların dahi tespit edilebildiğini belirtiyor.

Bu durum, düzenli jinekolojik muayenelerin miyom tespitinde ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.