TBMM Genel Kurulu’nda önemli yasama çalışmalarına hız verildi. Bütçe görüşmelerinin ardından, yeni haftada milletvekilleri, Devlet Memurları Kanunu’nda önemli değişiklikler öngören bir teklifi masaya yatıracak. Bu kapsamda, sözleşmeli personelden memura geçenlerin hakları genişletilirken, sağlık hizmetlerinde yeni düzenlemelere gidilecek.
Yeni düzenlemeyle, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenlerin de, 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almamaları halinde, ilave bir kademe hakkından yararlanabilmesi öngörülüyor. Bu sayede, sözleşmeli personelin memurluğa geçişle birlikte daha hızlı ilerlemesi hedefleniyor.
Uzman yardımcılığına atananların yeterlik sınavına girme süreleri de kısaltılıyor. Yeni düzenlemeyle, bu sınav en geç 6 ay içinde yapılacak. Böylece, uzman yardımcısı olarak atananların kariyerlerine daha hızlı bir başlangıç yapmaları sağlanacak.
Uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışanların memur olan eşlerine, 10 yılı aşmamak üzere, görev süresince aylıksız izin verilebilecek. Bu düzenleme, kamu görevlilerinin eşlerinin kariyerlerine ara vermeksizin eşlerinin görevlerine eşlik etmelerine imkan tanıyacak.
Devlet Denetleme Kurulu’nun yetkileri de genişletiliyor. Kurul, artık vakıflar, kooperatifler, birlikler ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek. Bu sayede, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması ve şeffaflığın artırılması amaçlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurmaya yetkili hale getirilecek. Bu sayede, bakanlığın kendi kaynaklarını daha etkin kullanması ve kamu hizmetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Deprem bölgelerindeki mükelleflere mücbir sebep süresi uzatılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Kasım 2024’te mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin mücbir sebep halini, 1 Aralık 2024’ten itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatma yetkisine kavuşacak.
Genel Sağlık Sigortası’na yönelik kanun teklifiyle, 1 Ocak 2015 öncesinde prim borcu olanların tüm borçları silinecek. Böylece, devlet 2 milyar Türk Lirası değerindeki SGK prim borcundan vazgeçmiş olacak. Aile hekimleri mesai saatleri dışında ücretli olarak hastalara bakabilecek ve bazı raporlar da ücretli hale getirilecek.
Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi ile adalet sisteminde yeni düzenlemeler yapılacak.
GÜNDEM
26 Ocak 2025GÜNDEM
26 Ocak 2025TEKNOLOJİ
26 Ocak 2025GÜNDEM
26 Ocak 2025GÜNDEM
26 Ocak 2025GÜNDEM
26 Ocak 2025GÜNDEM
26 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.