23 Nisan 2025 tarihinde, merkez üssü Marmara Denizi’nde Silivri açıkları olan 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevresinde geniş bir alanda hissedildi. Yaklaşık 300 kilometre çapındaki bölgede paniğe neden olan sarsıntının ardından, bu sabah saat 07:19’da 4.1 büyüklüğünde bir artçı deprem daha yaşandı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, son 19 saatte 284 artçı sarsıntı kaydedildi. En büyüğü 5.9 büyüklüğünde olan bu artçılar, bölge halkında tedirginlik yaratırken, yetkililer vatandaşları sakin olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı. İşte depremle ilgili son gelişmeler ve detaylar.
Marmara Denizi’nde, Silivri’ye yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki deprem, 23 Nisan 2025 günü saat 12:49’da meydana geldi. AFAD, depremin yerin 6.92 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini ve Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara segmentinde oluştuğunu bildirdi. Yaklaşık 13 saniye süren sarsıntı, İstanbul’un yanı sıra Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Eskişehir ve Bilecik gibi illerde hissedildi. Depremin geniş bir alanda etkili olması, bölgenin sismik aktivitesinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
Depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Kandilli Rasathanesi, son 19 saatte 284 artçı deprem kaydedildiğini duyurdu. Bu artçıların en büyüğü 5.9, bir diğeri ise 4.9 büyüklüğünde gerçekleşti. Bugün sabah saat 07:19’da yaşanan 4.1 büyüklüğündeki artçı deprem ise İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası’nda hissedildi. Kandilli, artçı sarsıntıların birkaç hafta sürebileceğini, ancak sıklık ve şiddetlerinin zamanla azalacağını belirtti. Uzmanlar, bu tür artçıların ana depremin enerjisini dağıtma sürecinin bir parçası olduğunu vurguluyor.
AFAD, depremde can kaybı veya yıkım ihbarı olmadığını, ancak 151 kişinin panik nedeniyle yüksekten atlama sonucu yaralandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, alt yapı ve enerji hatlarında sorun bulunmadığını belirtirken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 378 yapısal hasar talebi aldıklarını duyurdu. İstanbul Valiliği, vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri ve zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları çağrısında bulundu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’da okulların 24 ve 25 Nisan tarihlerinde tatil edildiğini, Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli’de ise 1 gün tatil kararı alındığını açıkladı. YÖK ise üniversitelerde eğitime iki gün ara verildiğini bildirdi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, 6.2’lik depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın orta kesiminde yer alan Marmara Fayı üzerinde gerçekleştiğini ve bu bölgenin tarihsel olarak büyük depremler ürettiğini belirtti. Pampal, 1776 yılında aynı fay üzerinde iki büyük depremin yaşandığını hatırlatarak, 50-60 kilometrelik bir segmentin hâlâ kırılmadığını ifade etti. Ancak, bu depremin beklenen büyük deprem olup olmadığı konusunda temkinli bir iyimserlik sundu: “Bu artçılar, fayın enerjisini boşalttığını gösterebilir, belki de beklenen büyük deprem buydu.” Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise artçıların normal olduğunu ve paniğe gerek olmadığını vurguladı.
GÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
15 Mayıs 2025GÜNDEM
15 Mayıs 2025GÜNDEM
15 Mayıs 2025TEKNOLOJİ
15 Mayıs 2025GÜNDEM
15 Mayıs 2025GÜNDEM
15 Mayıs 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.